نوشته شده توسط : سارا غریب

پای دیابتی از دو راه ایجاد می‌شود:

 

1- صدمه به اعصاب (نوروپاتی)

 

به طور عادی، اگر پای ما صدمه ببیند یا عفونتی به وجود بیاید، درد برای ما هشداری است تا برای شرایط خطر آماده باشیم و سریعتر به پزشک مراجعه کنیم. در دیابت اعصاب پا تحت تاثیر قرار می‌گیرد و درد کمتری در پاها احساس می‌شود. یعنی افراد دیابتی ممکن است درد ناشی از یک بریدگی کوچک یا تاول را، احساس نکنند.

 

احساس کرختی یا سوزن سوزن شدن می‌تواند نشان عدم خون‌رسانی کافی عضو باشد.

 

2- سختی دیواره عروق (واسکولوپاتی)

 

- در دیابت، عروق پا نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند و سخت و تنگ می‌شوند. بنابراین حجم خون کمتری را به سمت پاها هدایت می‌کنند.

 

- از نشانه‌های اختلال در خون‌رسانی پا، سرد شدن، رنگ پریدگی و کبود شدن پاها خصوصا انگشتان است.

 

- بریدگی‌ها اگر درمان نشوند، عفونت کرده و می‌تواند باعث سیاه شدن (گانگرن) پا شود. سیاه شدن پا ضایعه‌ای است که در صورت عدم درمان منجر به قطع کردن پا می‌شود، تا آسیب به بخش‌های بالاتر و سالم‌تر منتقل نشود.

 

در بیماران دیابتی که اعصاب و عروق با هم درگیرند، حتی زخم‌های کوچک هم باید مهم تلقی شوند، چون ممکن است سریعا عفونت گسترش پیدا کرده و تمام طول پا و حتی کل بدن را درگیر کند.

 

- قرمزی، تعریق و داغ شدن پا از نشانه‌های عفونت هستند. وقتی خون کمتری به پا برسد، پا به اندازه کافی اکسیژن و غذا دریافت نمی‌کند و نمی‌تواند در مقابل عفونت‌ها جنگیده و خوب ترمیم شود.

 

- مهم‌ترین روش برای پیشگیری از آسیب‌ پاها، حفظ سطح قند خون در محدوده طبیعی، تغذیه صحیح، ورزش و رعایت بهداشت فردی است.

 

اگر شما یک بیمار دیابتی هستید، حتما روزانه پاهایتان را معاینه کنید تا مشکلات کوچک را بیابید و اجازه ندهید به آسیب‌های جدی تبدیل شود. با روش‌های ساده شست‌وشو و درمان‌های موضعی، می‌توانید آنها را رفع کنید.

 

بیماران دیابتی باید به نکات زیر توجه نمایند:

 

- از پاهایتان مراقبت کنید و از زخم شدنشان پیشگیری کنید.

- هر روز پاهایتان را با آب گرم و صابون ملایم بشویید و از نظر زخم و عفونت مشاهده نمایید.

- برای اینکه تمام قسمت‌های پا را مشاهده کنید، می‌توانید از یک آینه استفاده کنید.

- به هر نوع ترک، تاول، پوسته، بریدگی، خراشیدگی و قرمزی توجه کنید.

- پاها و به خصوص لای انگشتان را کاملا خشک کنید. می‌توانید از کرم‌های مرطوب‌کننده در محل پاشنه و قسمتی از پوست پا که خشک شده و ترک برداشته، استفاده کنید؛ ولی هرگز آن را بین انگشتان پا نمالید.

- ناخن‌ها را کوتاه نگه دارید، کوتاه کردن ناخن‌ها به صورت صاف، بعد از خیساندن یا دوش گرفتن و حمام رفتن باشد.

- زمانی که با مواد داغ تماس پیدا می‌کنید، مراقب پاهایتان باشید. چون ممکن است بدون اینکه احساس کنید، سوختگی رخ دهد.

- قبل از اینکه پایتان را در آب فرو ببرید، دمای آن را با دستتان کنترل کنید.

- بدون استفاده از ضد آفتاب در معرض نور خورشید قرار نگیرید.

- اگر پایتان میخچه یا پینه دارد، خودتان برای برداشتن آنها اقدام نکنید و اجازه بدهید پزشک آنها را بردارد.

- به طور منظم جهت معاینه به پزشک مراجعه کنید.

 

نکات قابل توجه در انتخاب کفش و جوراب:

 

- همواره کفش مناسب که اندازه پایتان است، بپوشید و همیشه بعدازظهرها برای خرید کفش اقدام کنید.

- پنجه کفش باید طوری باشد که انگشتان پا به راحتی حرکت کنند.

- هرگز کفشی که قسمت پنجه و پاشنه آن باز است، نپوشید.

- جوراب تمیز نخی به پا کنید و هر روز آنها را عوض نمایید.

- از پوشیدن جوراب‌های سفت و کشی اجتناب کنید.

- هرگز با پای برهنه راه نروید.

- قبل از به پا کردن کفش، داخل آن را نگاه کنید. سنگریزه‌ها، بند پاره کفش و ناخن‌های بلند می‌توانند تبدیل به نقاط فشاری شده و منجر به التهاب و عفونت شوند.

- تب و لرز نشانه عفونت است در صورت مشاهده، سریعا با پزشک یا پرستار خود در میان بگذارید. عفونت‌های کوچک با رعایت بهداشت روزانه و مراقبت‌های ساده و آنتی‌بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک قابل درمان هستند. ولی اگر درمان به هر دلیلی به تاخیر بیفتد، عفونت وسعت یافته و حتی می‌تواند تا استخوان‌های پا نیز برسد و احتیاج به جراحی پیدا کند.

- رعایت بهداشت پاها شامل مراقبت روزانه، پوشش مناسب و جلوگیری از زخم شدن و صدمه پا و ویزیت منظم توسط پزشک است.

 

منبع

 



:: بازدید از این مطلب : 24
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 20 مهر 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : سارا غریب

۱. از خودتان در برابر نور خورشید محافظت کنید

یکی از مهم‌ترین راه‌های مراقبت از پوست، محافظت در برابر آفتاب است. عمری در معرض نور خورشید بودن می‌تواند باعث بروز چین و چروک، لکه‌های تیره و مشکلات پوستی دیگر و همچنین افزایش خطر سرطان پوست شود.

برای محافظت کامل از پوست در برابر نور خورشید، نکات زیر را رعایت نمایید:

کرم ضد آفتاب استفاده کنید

کرم ضدآفتاب

از ضد آفتاب‌هایی با طیف وسیع و SPF یا «عامل محافظت در برابر خورشید» حداقل ۱۵ استفاده کنید. مقدار زیادی کرم ضدآفتاب روی پوست بمالید و هر دو ساعت یک‌بار آن را تجدید کنید. در مواقعی که شنا می‌کنید یا عرق می‌کنید، در بازه‌های کوتاه‌تری کرم ضد آفتاب‌تان را تجدید کنید.

در سایه بمانید

از ساعت ۱۰ صبح تا ۲ بعدازظهر، که نور خورشید بیشترین شدت را دارد، از رفتن زیر آفتاب پرهیز کنید.

لباس‌های محافظت‌کننده بپوشید

حفاظت در برابر آفتاب

پوست‌تان را با لباس‌های ریزبافت و آستین‌بلند، شلوارهای بلند و کلاه‌های لبه‌پهن بپوشانید. همچنین می‌توانید از مواد افزدونی لباس‌شویی که به لباس‌ها یک لایه‌ی اضافیِ محافظت‌کننده در برابرِ اشعه‌ی فرابنفش می‌دهند، برای شست‌وشوی لباس‌ها استفاده کنید. حتی می‌توانید از لباس‌های مخصوصِ ضد آفتاب که به طور ویژه برای محافظت در برابر اشعه‌ی فرابنفش طراحی شده‌اند، استفاده کنید.

 


۲. سیگار نکشید

سیگار نکشید

 

 
 

سیگار کشیدن باعث می‌شود که پوست‌تان پیرتر به نظر برسد و همچنین منجر به بروز چین و چروک روی پوست می‌شود. سیگار کشیدن رگ‌های خونی ریز در بیرونی‌ترین لایه‌ی پوست را تنگ می‌کند و این جریان خون را کاهش می‌دهد. در نتیجه پوست از اکسیژن و مواد مغذی که برای سلامت آن بسیار بااهمیت هستند، تهی می‌شود.

سیگار کشیدن همچنین به «کُلاژن» و «اِلاستین» -فیبرهایی که به پوست‌ قدرت و کشسانی می‌دهند- آسیب می‌رساند. به علاوه، حالات تکراری چهره وقتی که سیگار می‌کشید، مانند جمع کردنِ لب‌ها هنگام دم و ریز کردن چشم‌ها هنگام بیرون دادن دود، ایجاد چین و چروک‌ در پوست را تشدید می‌کند.

اگر سیگار می‌کشید، بهترین راهِ محافظت از پوست‌تان ترک کردن است. از یک پزشک بخواهید که با نکات و رفتارهایی برای ترک سیگار ‌به شما کمک کند.


۳. با پوست‌تان با ملایمت رفتار کنید

پاکسازی و اصلاح روزانه می‌تواند به پوست‌ آسیب برساند. برای اینکه این کار را با ملایمت انجام دهید، به موارد زیر توجه کنید:

زمان استحمام را محدود کنید

دوش آب گرم

آب داغ و دوش‌ گرفتن‌ها و حمام کردن‌های طولانی چربی پوست‌ را از بین می‌برد. زمان استحمام یا دوش گرفتن‌تان را محدود کنید و از آب گرم، به جای آب داغ، استفاده کنید.


از صابون‌های قوی استفاده نکنید

صابون‌ها و شوینده‌هایِ قوی که به شدت قلیایی هستند، چربی پوست را از بین می‌برند. به جای آنها، از پاک‌کننده‌های متعادل‌تر استفاده کنید.

با دقت اصلاح کنید

برای مراقبت و چرب کردن پوست‌تان، پیش از اصلاح کردن، از کرم‌، لوسیون یا ژلِ اصلاح استفاده کنید. برای اصلاح دقیق، از تیغ‌های تمیز و تیز استفاده کنید و در جهت رشد موها اصلاح کنید، نه در خلاف جهت!

به آرامی خشک کنید

پس از شست‌وشو یا استحمام، با حوله به صورت نوازش یا ضربه‌های آرام پوست را خشک کنید تا کمی رطوبت روی پوست باقی بماند.

پوست خشک را مرطوب کنید

مرطوب‌کننده

اگر پوست‌تان خشک است، از مرطوب‌کننده‌هایی که با جنس پوست شما سازگار هستند، استفاده کنید. برای استفاده‌ی روزانه از مرطوب‌کننده‌های حاوی ضد آفتاب استفاده کنید.

۴. رژیم غذایی سالمی داشته باشید

تغذیه‌ی سالم

یک رژیم غذایی سالم به شما کمک می‌کند که ظاهر و احساس بهتری داشته باشید. مقدار زیادی میوه‌، سبزیجات، غلات سبوس‌دار و پروتئین بدون چربی مصرف کنید. رابطه‌ی میان تغذیه و آکنه‌ی پوست هنوز مشخص نیست، اما بعضی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که رژیم غذایی سرشار از ویتامین C و فاقد چربی‌های ناسالم و کربوهیدرات‌های فراوری‌ شده یا تصفیه شده می‌تواند به جوان‌تر به نظر رسیدن پوست کمک کند.


۵. استرس‌تان را مدیریت کنید

مدیریت استرس

استرس کنترل نشده پوست را حساس‌تر می‌کند و باعث ایجاد جوش‌ و آکنه و سایر مشکلات پوستی می‌شود. برای داشتن پوستی سالم و همچنین ذهنی سالم، برای مدیریت استرس‌تان همین الان اقدام کنید.

 

منبع



:: بازدید از این مطلب : 27
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 5 مهر 1399 | نظرات ()